Die Asta 2016

Onsdag den 12. oktober 2016 summede Biografen Stege af ustyrligt liv. Klokken 16.00 blev den første skolefilmfestival i Vordingborg Kommune afholdt. Kommunens 7. og 8. klasser havde tilmeldt i alt 13 film. Og der var kun 5 priser.

Festivalen er en hyldest til filmens historie og nye filmhistorier. Til rødder og til vinger. Filmfestivalen har taget navn efter stumfilmdivaen Asta Nielsen, der levede en stor del af sine sidste år på Møn, og hvis store karriere i Tyskland gav hende det ikoniske navn Die Asta!

Filmfabrikkens Judith Breuning bød en (næsten) fuld sal velkommen og gav ordet til festivalens vært Emilie Krebs Klingenberg, der dimitterede fra Filmfabrikkens første hold i 2014 og nu er hjælpelærer selv samme sted. Emilie satte fut i festivalen og bød velkommen til kommunalbestyrelsesmedlem Kirsten Overgaard, som præcist rammede konstellationen film og skole ind og endda fik salen til at synge!

Så blev de indsendte film vist med efterfølgende bragende klapsalver fra de unge filmaktører. Og glæden var både synlig og til at tage og føle på, da vinderfilmene blev kåret og valgene motiveret af dommerjuryen. Der var smil og glædestårer hos de skoleklasser, som de professionelle filmfolk Carina Randløv, Gert Fredholm og Jan Weincke gav priser. Med priserne fulgte t-shirts med Die Asta-logo og en smuk bog om dansk filmfotografi. Med Initiativ-prisen fulgte også lån af Filmfabrikkens udstyr og konsulenthjælp, og med den store Prix Asta Nielsen fulgte yderligere en dags filmoptagelse på Station Nexts filmstudier i Avedøre.

Og vinderne er:

INITIATIV: 7. C fra Præstø Skole.

FANTASI: 7. klasse fra Møn Friskole ”Regnbuetårer”.

FOKUS: 8.A fra Præstø Skole for ”Øjeblikket”.

FORTÆLLING: 8. P fra Møn Skole for ”Mors drenge”, som også vandt PRIX ASTA NIELSEN.

 

Tillykke.

Og på gensyn til Die Asta 2017