Die Asta – Vordingborg Kommunes skolefilmfestival

Onsdag den 12. oktober 2016 afholdt Filmfabrikken Vordingborg Kommunes første skolefilmfestiuval for kommunens 7. og 8. klasser i Biografen Stege. Festivalens navn er Die Asta og er en hyldest til filmhistoriens første og største diva. Asta Nielsen tilbragte mange lykkelige stunder på Møn og har dermed en tilknytning til Vordingborg Kommune. Film i kommunen har med Filmfabrikken, ung filmkunst og Asta Nielsen således både vinger og rødder.
Tretten film var tilmeldt festivalen, og filmjuryens garvede medlemmer, filminstruktørerne Carina Randløv og Gert Fredholm samt filmfotograf Jan Weincke var på hård opgave og udtrykte respekt for det kreative filmarbejde. Følgende film og skoleklasser fik pris for Fantasi, Fokus og Fortælling. Og så er der den store Prix Asta Nielsen samt en særlig Initiativpris, som festivalens konferencier, filmskolelærer Emilie Krebs Klagenberg motiverede.
 

Emilie Krebs Klagenberg: INITIATIV.

Film er en kunstart, som kan styrke og gøre os klogere. Og film er samtidig det bedste og sjoveste legetøj, som man kan forestille sig. Men som i alle lege er der også alvor, planlægning og omtanke. I gamle dage var filmudstyr tungt og besværligt og dyrt. I dag kan man tage sin mobil og tablet, sin iPhone og iPad og kaste sig ud i fortællinger i levende billeder. Det er lige nøjagtig, hvad en initiativrig skoleklasse har gjort. De har kastet sig ud fra de højeste tinder og lavet film i metervis.

Die Asta 2016’s initiativpris går til 7.C fra Præstø Skole. Tillykke. Med prisen følger lån af udstyr og konsulenthjælp fra Filmfabrikken. Samt en smuk fotobog om danske filmfotografer.

 

Jan Weincke: FORTÆLLING.

Filmfortælling er et drys inspiration og en god portion blod, sved og tårer. Sagt på en anden måde nytter det ikke, at man har de bedste ideer i verden, hvis man ikke også har redskaber til at fortælle dem ordentligt. Talent uden værktøj er som benzin uden motor. Det brænder flot, men udretter intet!

I denne filmfortælling blander en lille historie om den rette påklædning sig med et eksistentialistisk holdepunkt i et af livets store og uomgængelige øjeblikke. Det er en fin fortælling, som aftvinger meget stor respekt.

Die Asta 2016’s FORTÆLLEPRIS går til 8. P fra Møn Skole for filmen MORS DRENGE. Med prisen følger årets filmtrøje samt en smuk fotobog om dansk filmfotografi gennem 100 år.

 

Carina Randløv FANTASI.

Der er groft sagt to retninger inden for filmkunsten: Den realistiske, hvor kameraet indfanger virkelighedens mennesker, liv og konflikter. Og så er der den fantastiske, hvor de særeste ting kan ske og selvfølgelig sker. Denne film er i sit udgangspunkt såre realistisk med hverdagens genkendelighed i en cocktail af drømme, ønsker og håb. Ønsket om at udfolde sig kreativt møder modstand i en verden, hvor ting kun har værdi, hvis de kan måles og vejes.

Die Asta 2016’s FANTASIPRIS går til 7. klasse fra Møn Friskole for filmen REGNBUETÅRER. Med prisen følger årets filmtrøje samt en smuk fotobog om dansk filmfotografi gennem 100 år.

 

Gert Fredholm: FOKUS.

Det er en kreativ udfordrende proces at lave film. Det er spændende og udbytterigt. Men man skal også holde hovedet koldt og koncentrere sit fokus. Koncentration og fokus er en nødvendighed, hvis man skal skabe en interessant filmhistorie. Det er lige netop, hvad en skoleklasse har gjort, da den valgte at tage fat på emner, som kan lyde banale, men er så vigtige på et ungt menneske vej mod voksenlivet og selvstændighed. Det handler dybest set om løsrivelse og være tro mod sig selv.

Die Asta 2016’s FOKUSPRIS går til 8.A fra Præstø Skole for filmen ØJEBLIKKET. Med prisen følger årets filmtrøje samt en smuk fotobog om dansk filmfotografi gennem 100 år.

 

Carina Randløv: PRIX ASTA NIELSEN.

En Grand Prix, en stor pris betyder, at et værk – i dette tilfælde en film – er noget særligt, som gør, at netop denne film skal have den store pris: Die Astas store pris, Prix Asta Nielsen. Vi i juryen har diskuteret frem og tilbage og har vendt og drejet hver eneste sten på filmvejen og er kommet frem til, at én film rummer filmmagi med fantasi, fokus og flot fortælling. Her er både højtflyvende fantasi og dybe rødder i solidt håndværk med rekvisit, tilbageblik og voice over.

PRIX ASTA NIELSEN 2016 går til 8. P fra Møn Skole for filmen MORS DRENGE. Med prisen følger en invitation til besøg på Station Next i Avedøre, hvor I kan tumle jer i deres studier.